1/10/2013

Berlin: From Literature to Night Life


2012 kışında, ekonomik bir bilet bulup, rotamızı Berlin'e çevirdik. Neden ekonomik olduğunu anlamak çok zor değil:) Sıfırın altında geçirdiğimiz uzun haftasonu ise gayet doyurucu, keyifli ve heyecan vericiydi.

In 2012 winter, by chance we found economic flight to Berlin and decided a have a long weekend there. Considering the weather conditions, the economic flight was very understandable:) Even though it was under minus degrees, we had a very satisfied, enjoyable and exciting weekend. 

Berlin'e gitmeden önce, Berlin hakkında okunabilecek birçok eser olmasına rağmen, iki roman belirledik kendimize. Elvan, Christopher Isherwood'dan "Hoşcakal Berlin"'i okudu, biraz Isherwood'un anıları biraz da 1930-1940'ların tarihi. Isherwood; İkinci Dünya Savaşı öncesinde Berlin bohem hayatını, neler yaptıklarını, nasıl eğlendiklerini ve dostluklarını kendi anılarından da esinlenerek okuruna aktarıyor. Oldukça modern bir hayat resmediliyor. İkinci Dünya savaşından sonra Berlin kabuk değiştirse de, Isherwood'un romanında anlattığı Berlin ruhunu ve farklılığını hissetmek çok mümkün.

Before going to Berlin, we decided on two novels to read. Elvan preferred to read a book from Christopher Isherwood, "Goodbye to Berlin", memories of Christopher together with 1930-40's history. 
Isherwood explains to his readers the bohemian life in Berlin before the 2nd World War, how they lived, how they had fun and the friendships based on his memories. You start to visualize a very modern life in Berlin.  We all know that Berlin had changed her face after the 2nd World War, however the Berlin you read from Isherman is still there and you can still feel that. 

Ve Tuğba, Chloe Aridjis'den "Book of Clouds"'u okudu, NewYork kökenli çağdaş bir yazardan postmodern bir roman. Books of Clouds ile günümüze daha da yakınlaşıyoruz, Berlin duvarı öncesi ve sonrası Berlin'e bakıyoruz. Berlin'de tek başına yaşamaya başlayan roman kahramanı, duvar yıkılmadan önce ve duvar yıkıldıktan sonra hissettiklerini, şehrin fiziksel değişimini, sosyal hayatını ve değişimin nasıl da zor kabul edildiğini oldukça modern bir dille anlatıyor. Aridjis, romanında 90'lı yılların başında Berlin'in çok kültürlülüğünün altını çiziyor, biz de 2012 yılında Berlin'i gezerken aynı şeyle karşılaşıyoruz aslında.

And Tugba read a book from Chloe Aridjis named as "Book of Clouds" which is a postmodern novel from a New York based contemporary  writer. We are getting closer to nowadays with Aridjis. With her book, we are looking to Berlin Wall, before and after.  The main character in the novel is a young woman, just starts to live in Berlin, faces through the physical changes in the city, the changes in social life and the difficulties in adapting the change after the Wall.  She highlights the multi cultural dynamic of 90's Berlin which we also sensed during our visit in 2012. 

Bu yazarların sözlerinden tanıyarak başladığımız Berlin serüveni,  kendi deneyimlerimiz ile de birleşince daha bir özel oldu.

After reading these books, our long weekend in Berlin turned into a great experience through our writers words.

Berlin'de yapacak çok şey var, Berlin sokaklarında gezmek, tarihin farklı sayfalarını çevirmek gibi. Ve akşam olduğunda da Isherwood'un romanında çokca bahsettiği gece hayatını hissetmeniz çok kolay.  Şehir hakkında, sanat/moda/gece hayatı hakkında daha fazla bilgi için bangbangberlin.com'a bakın.

There are a  lot to do in Berlin. Walking through the streets of Berlin is like turning the pages of history.  Upon night, the city turns into a city that exactly Isherman has defined.  For more insights into the city's arts, fashion and clubbing scenes, please visit bangbangberlin.com

Conde Nast, Traveler, Kasım'12 Berlin tavsiyelerini de atlamamak lazım.  İçkiler için "Amano" ,  yemek için "Mani" ve dans etmek için de "Berghain"'ı ziyaret edin.

Recommendations from Conde Nast, Traveller Nov'12, "Amano" for drinks, "Mani" for dining, "Berghain" for dancing. 

Have a nice trip to Berlin!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder